SKŁADNIKI

  • 1/2 kury (około 700 g),
  • 100 g boczku,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 4 pomidory,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • listek laurowy,
  • 5 łyżek mąki,
  • 4 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz cayenne,
  • 2 kromki chleba.

PRZYGOTOWANIE

Wlać do garnka 2 I wody, dodać kurę, pokrojoną włoszczyznę i cebulę, listek laurowy i szczyptę soli. Gotować ok. 2 godziny. Na patelni stopić pokrojony w kostkę boczek, dodać zmiażdżony czosnek i pomidory (sparzone i obrane ze skórki). Oprószyć mąką, zrumienić, dolać 6 szklanek rosołu, przyprawić. Kurę obrać z kości i skóry, pokroić w paski, dodać do zupy. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na maśle, wyłożyć na 4 talerze i zalać gorącą zupą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation