Przygotowywanie cannelloni – rurek z piatów makaronu – jest dość pracochłonne, ale potrawa z sosem kremowym z pewnością wynagrodzi ten wysiłek.

Składniki

  • 350 g filetów z dorsza
  • 350 g makaronu lasagne (piaty)
  • sól i czarny pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 1 posiekana mała cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sok z połówki cytryny
  • 1 szklanka rozmrożonego, osączonego z nadmiaru wody, siekanego szpinaku
  • 1 szklanka sera ricotta
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej
  • pietruszki
  • 2 szklanki krojonych pomidorów z puszki 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki startego sera cheddar

Przygotowanie

  1. Nagrzewamy piekarnik. Wkładamy rybę do dużego rondla, zalewamy zimną wodą i dusimy 10 minut, aż filety będą ugotowane. Rozdrabniamy, zdejmujemy skórę i wyjmujemy ości. Gotujemy płaty makaronu lasagne 2 minuty w osolonej wodzie, odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku.
  2. Przygotowujemy sos beszamelowy: roztapiamy 1 łyżkę masła w rondlu i smażymy cebulę 4- 5 minut, aż lekko się zarumieni. Dodajemy mąkę, energicznie mieszając, podgrzewamy 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i stopniowo wlewamy mleko. Stawiamy ponownie na ogniu, ciągle mieszając, zagotowujemy. Dodajemy szczypiorek, sok z cytryny i przyprawy.
  3. Roztapiamy resztę masła w rondlu, dodajemy szpinak i smażymy 2 – 3 minuty. Łączymy rybę, ser ricotta, zioła i szpinak. Tak przygotowane nadzienie wykładamy łyżka na każdy płat makaronu, zawijamy, tworząc rulonik – cannelloni. W żaroodpornym naczyniu 0 wymiarach 25 x 25 cm układamy warstwami pomidory i cannelloni, zalewamy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy bułką tartą i  serem cheddar. Zapiekamy 30-35 minut, aż powierzchnia się zarumieni.

Informacje

  • Temperatura piekarnika: 180°C
  • Porcje 4
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 1 godz.
  • Kalorie 640 kcal
  • Tłuszcz 25 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation