SKŁADNIKI

  • 10 g suszonych grzybów,
  • 750 g nierozgotowujących się ziemniaków,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżka ziarnistego pieprzu,
  • 2 łyżeczki bulionu w proszku,
  • sól,
  • 150g cebuli,
  • 2 łyżki masła,
  • 150 g kabanosów lub kiełbasy czosnkowej,
  • 1/8 I kremówki.

PRZYGOTOWANIE

Grzyby namoczyć w 1/81 wody, obrane ziemniaki podłużnie pokroić na ćwiartki. Zagotować 3/4 I wody. Do rozprowadzonego w posolonej wodzie bulionu dodać ziemniaki i przyprawy, gotować 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na maśle. Dodać do zupy. 1/3 ziemniaków wyjąć i odłożyć. Resztę razem z bulionem rozgnieść na piure i przetrzeć przez sito z powrotem do garnka. Kieł¬basę nakłuć w kilku miejscach i dodać do zupy. Dodać grzyby razem z wodą, w której były moczone. Gotować 15 minut na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w plasterki i wrzucić z powrotem do zupy. Dodać kremówkę i odłożone ziemniaki, podgrzać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation