SKŁADNIKI

  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny,
  • 500 ml śmietany,
  • 1 laska wanilii,
  • 50 g cukru,
  • owoce z puszki,
  • listki mięty do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE

Żelatynę wymieszać z niewielką ilością wody. Śmietanę wlać do garnka. Laskę wanilii naciąć i wyjąć rdzeń. Rdzeń i laskę wanilii oraz cukier dodać do śmietany, powoli podgrzewać, następnie gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Naczynie zdjąć z ognia, z masy usunąć laskę wanilii, dodać podgrzaną, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę wlać do 4 opłukanych zimną wodą foremek lub pucharków i wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Owoce pokroić na większe kawałki, ułożyć na kremie, każdą porcję udekorować listkami mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation