Warstwy kremowego sera, makaronu i świeżego szpinaku tworzą smakowitą alternatywę dla tradycyjnej lasagne z sosem mięsnym. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę lekko studzimy i dopiero kroimy.

Składniki

  • pół szklanki świeżego szpinaku
  • 500 g makaronu lasagne (piaty)
  • sól i czarny pieprz
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki startego na tarce o dużych otworach sera gruyere
  • 3 łyżki startego parmezanu 1 szklanka sera ricotta
  • pół szklanki creme fraiche świeżo starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Nagrzewamy piekarnik. Szpinak płuczemy i mokry wkładamy do rondla. Przykrywamy i podgrzewamy 5 minut. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą, odciskamy jej nadmiar, drobno siekamy. Gotujemy płaty lasagne w dużej ilości osolonej wody, aż będą al dente, odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku.
  2. Odrobiną masła natłuszczamy żaroodporną formę o wymiarach 20 x 30 cm. W misce łączymy szpinak, sery, creme fraiche, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  3. Na dnie formy układamy warstwę płatów lasagne i rozsmarowujemy 3 łyżki sosu szpinakowego. Powtarzamy czynności, aż zużyjemy makaron; układamy najwyżej 6 warstw. Ostatnią smarujemy resztą sosu szpinakowego, polewamy resztą masła i zapiekamy 20-30 minut, aż powierzchnia się zarumieni.

Informacje

  • Temperatura piekarnika 200°C
  • Porcje 4
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 40 min
  • Kalorie 600 kcal
  • Tłuszcz 15 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation