Pieczona dynia ma wspaniały słodko-orzechowy smak i doskonale pasuje do makaronu z szałwią. Do potrawy można podać sałatkę ze świeżych warzyw i bułkę paryską

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii oraz kilka młodych listków do dekoracji lub 2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1 obrana, wypestkowana i pokrojona w centymetrową kostkę dynia piżmowa (lub patison)
  • 2 szklanki makaronu penne (rurki)
  • sól i czarny pieprz
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki orzeszków piniowych (pinioli)
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie

  1. Nagrzewamy piekarnik. Łączymy oliwę, czosnek, 1 łyżkę świeżej szałwii lub 1 łyżeczkę suszonej oraz dynię. Mieszamy i pieczemy 20 minut, umieszczając żaroodporne naczynie z dynią na górnym ruszcie.
  2. Jednocześnie gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente.
  3. Roztapiamy masło na dużej patelni, dodajemy resztę szałwii i smażymy na małym ogniu 2 – 3 minuty. Jednocześnie rozgrzewamy drugą patelnię (bez tłuszczu) i prażymy orzeszki piniowe na dużym ogniu minuty.
  4. Odcedzamy starannie makaron, rezerwując 4 łyżki wody z gotowania, którą dodajemy do masła z szałwią. Wrzucamy na patelnię makaron i dynię, dokładnie mieszamy. Podajemy posypane parmezanem, orzeszkami piniowymi i pieprzem. Dekorujemy listkami szałwii.

Informacje

  • Temperatura piekarnika: 230 stopni C
  • Porcje: 4
  • Przygotowanie: 15 min
  • Gotowanie: 25 min
  • Kalorie 600 kcal
  • Tłuszcz 30 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation