SKŁADNIKI

  • 50 g rodzynek,
  • 4 łyżki rumu,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 jabłka,
  • 50 g migdałów,
  • 2 łyżki cukru.

PRZYGOTOWANIE

Rum zagrzać z łyżką masła, dodać rodzynki i odstawić, aby rozmiękły. Jabłka umyć i osuszyć, odciąć wierzchy, usunąć gniazda nasienne i część miąższu, który należy pokroić w paseczki. Miąższ z jabłek, rodzynki, posiekane migdały i cukier dobrze wymieszać. Nadzieniem napełnić jabłka i wstawić do żaroodpor¬nego naczynia posmarowanego tłuszczem. Jabłka przykryć papierem pergami¬nowym wysmarowanym masłem. Piec w gorącym piekarniku, na środkowym poziomie, 25 minut. Podawać na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation