SKŁADNIKI

  • 700 g filetów z karmazyna,
  • sok z cytryny,
  • sól.
  • 2 łyżeczki przypraw (curry, mielo¬ny pieprz, estragon. ziarna jałowca i ziela angielskiego, liść laurowy),
  • 50 g wędzonego boczku.
  • 2 cebule.
  • 1 łyżka mąki.
  • 1 szklanka bulionu z kostki rosołowej.
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • mielona papryka,
  • cukier, ewentualnie 1/2 szklanki śmietany.

PRZYGOTOWANIE

Filety opłukać i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 1/2 godz. Następnie posolić, wymieszać z pokruszonymi przy-prawami i wstawić do lodówki na 1 godz. Boczek pokroić na drobną kostkę i stopjć. Cebule obrać, opłukać, drobno posiekać. Wrzucić do boczku i zrumie- nić. Całość oprószyć mąką, rozprowadzić zimnym bulionem, dodać przecier pomidorowy i gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości. Doprawić do sma¬ku solą, pieprzem, papryką, sokiem z cytryny i cukrem. Do sosu włożyć kawałki ryby i dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Potrawę można zapra¬wić śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation