SKŁADNIKI

  • 4 sztuki żywych pstrągów.
  • 1 szklanka octu 6%,
  • 2 marchewki.
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe.
  • 5 ziaren pieprzu.
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka tymianku,
  • woda.
  • natka pietruszki,
  • masło.

PRZYGOTOWANIE

Pstrągi zabić, wyciągnąć skrzela i przez nie wypatroszyć ryby łyżeczką. Umyć, obficie skropić częścią octu i natychmiast włożyć do wrzącego posolonego wy-waru z pokrojonych w plasterki marchewek i cebuli, przypraw i wody. Wlać pozo-stały ocet. Trzymać na małym ogniu do ponownego zagotowania i zdjąć z ognia. Na półmisku ułożyć plasterki ugotowanych warzyw, zalać odrobiną wywaru, uło¬żyć pstrągi, posypać posiekaną natką pietruszki i polać stopionym masłem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation