SKŁADNIKI

  • 4 ryby (pstrąg, płoć. leszcz, sola, flądra),
  • mąka do panierowania,
  • sok z 1 cytryny.
  • parę gałązek natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżki masła,
  • plasterki cytryny do przybrania.

PRZYGOTOWANIE

Sprawione ryby umyć i osuszyć. Posypać solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Otrzepać z nadmiaru mąki. Na 2 patelniach rozgrzać po łyżce masła i oleju. Włożyć ryby. Po 4 minutach ostrożnie odwrócić na drugą stronę i zrumienić. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Resztę masła roztopić na patelni i poczekać, aż lekko się zrumieni, dodać sok z cytryny. Usmażone ryby przeło¬żyć na wcześniej ogrzane talerze, posypać posiekaną natką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation