SKŁADNIKI

  • 800 g ryb,
  • sól,
  • 2 łyżki mąki;
  • sos węgierski:
    • 1 cebula,
    • 1/2 łyżki margaryny,
    • 1 i 1/2 łyżki mąki,
    • 1/2 szklanki wody,
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • 1/2 szklanki śmietany,
    • sok z cytryny,
    • sól,
    • cukier,
    • mielona papryka;
  • do smażenia: olej.

PRZYGOTOWANIE

Ryby oczyścić, wypatroszyć, opłukać, odcisnąć z wody, podzielić na dzwonka, posolić i oprószyć mąką. Usmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obrać, posiekać, lekko zrumienić na tłuszczu, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić wodą, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Wlać śmietanę i sok z cytry¬ny. Doprawić solą, cukrem i mieloną papryką. Usmażone ryby włożyć do naczynia z sosem i chwilę podusić. Podawać z kluskami półfrancuskimi lub ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation