SKŁADNIKI

  • 800 g ryb, sól;
  • wywar:
    • 400 g włoszczyzny,
    • cebula,
    • 3 szklanki wody,
    • sól,
    • 2 liście laurowe,
    • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • sos:
    • łyżka margaryny,
    • łyżka mąki,
    • szklanka wywaru,
    • sól,
    • sok z cytryny,
    • żółtko,
    • natka pietruszki.

PRZYGOTOWANIE

Ryby oczyścić, sprawić, opłukać, odfiletować i podzielić na porcje, posolić. Z warzyw i  przypraw ugotować wywar, odcedzić. Do wywaru włożyć porcje ryby tak, aby były przykryte i gotować na małym ogniu 20 minut. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem, zagotować, doprawić solą i sokiem z cytryny, zaciągnąć żółtkiem i posypać natką. Ugotowane ryby ułożyć na półmisku, obłożyć jarzynami i polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation