SKŁADNIKI

  • 1 kg ryby,
  • sól,
  • 2 łyżki mąki,
  • sos:
    • 2 łyżki mąki,
    • 1/2 szklanki mleka,
    • 1 szklanka śmietany,
    • sól,
  • do smażenia: olej;
  • do posypania: 2 łyżki tartego sera tylżyckiego.

PRZYGOTOWANIE

Ryby oczyścić, sprawić, opłukać, odciąć głowy i ogony, posolić, oprószyć mąką. Obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron, przełożyć do naczynia do zapiekania. Przyrządzić sos: mąkę wymieszać z mlekiem, wlać do śmietany, posolić. Ryby zalać sosem, posypać tartym serem i zapiec w piekarniku około 15 minut. Podawać z ziemniakami z wody i sałatą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation