SKŁADNIKI

  • 1 i 1/4 kg schabu,
  • 2 łyżki oleju,
  • szklanka słodkiego czerwonego wina,
  • 1/2 szklanki rosołu z kostki,
  • 7 dag rodzynek.
  • 5 dag mielonych migdałów,
  • sól,
  • pieprz,
  • cynamon,
  • kilkanaście całych migdałów.

PRZYGOTOWANIE

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć mięso, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Wlać rosół i słodkie czerwo¬ne wino, dodać rodzynki i dwie szczypty cynamonu. Przykryć i dusić na małym ogniu około 1 godziny. Całe migdały wrzucić na 3 minuty do wrzącej wody. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą i zdjąć skórki. Następnie migdały zru¬mienić na patelni bez tłuszczu. Mięso wyjąć na półmisek. Mielone migdały wsy¬pać do sosu z duszenia, gotować 5 minut. Schab pokroić w plastry. Polać so¬sem migdałowym i posypać całymi prażonymi migdałami. Podawać z sałatką z papryki i ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation