SKŁADNIKI

  • jajko,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • szczypta imbiru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej,
  • 1/2 kg dużych truskawek do smażenia.

PRZYGOTOWANIE

Z żółtka, mąki, 2 łyżek cukru pudru, imbiru, cynamonu, łyżki oleju i wody mine¬ralnej zrobić dość rzadkie ciasto. Odłożyć na blisko 30 minut. Białko ubić, pianę wymieszać z ciastem. Truskawki umyć i osuszyć. W szerokim rondlu rozgrzać olej. W cieście zanurzać truskawki (trzymać je za szypułki), kłaść partiami na gorący tłuszcz smażyć 2-3 minuty. Gdy się lekko zrumienią, wyjąć, lekko osą¬czyć z tłuszczu. Przed podaniem posypać pozostałym cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation