SKŁADNIKI

  • 2 udka kurczaka,
  • pęczek ziół (nać selera, dymka, tymianek, liść laurowy, nać pietruszki),
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 10 dag pora,
  • 1 kg pomidorów,
  • 3 łyżki mąki,
  • po 2 łyżki masła i oleju.

PRZYGOTOWANIE

Udka włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowinę, dodać pęczek ziół, pieprz i sól. Ugotowane do miękkości mięso wyjąć. Cebulę, marchew i pora pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki. Włoszczyznę poddusić na maśle, dodać pomidory i 1 I wywaru z kurczaka. Sos gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawać w sosjerce. Udka oprószyć mąką i usmażyć na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation