SKŁADNIKI

  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • 1 liść laurowy,
  • 750 g żeberek wołowych,
  • świeżo starta gałka muszkatołowa,
  • 1,2 kg kapusty włoskiej,
  • 500 g marchwi,
  • 250 g selera,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 goździki.

PRZYGOTOWANIE

Włoszczyznę oczyścić i umyć. Cebulę obrać, wbić w nią 3 goździki, jednym goździkiem przymocować do cebuli liść laurowy. Wołowinę, włoszczyznę i ce¬bulę włożyć do zimnej wody, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Doprowa¬dzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu ok. 90 minut. Kapustę włoską oczy¬ścić, opłukać. Rozdzielić liście i pokroić je na kawałki. Marchew i seler oczyścić, obrać i umyć. Marchew pokroić w plasterki, a seler w kostkę. Na pół godziny przed końcem gotowania do mięsa dodać warzywa. Ugotowaną wołowinę wy¬jąć z wywaru, pokroić w kostkę, włożyć do potrawy, doprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation