SKŁADNIKI

  • 1 szklanka okrągłoziarnistego ryżu,
  • 3/41 mleka,
  • szczypta soli,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • 6 dag masła,
  • 3 jajka,
  • 10 dag cukru,
  • 5 dag siekanych migdałów,
  • 5 dag rodzynek,
  • masło do formy,
  • kremówka,
  • 1 łyżka cukru pudru.

PRZYGOTOWANIE

Mleko zagotować ze skórką z cytryny i solą. Wrzucić ryż, gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Wystudzić. Nagrzać piekarnik do 200°C. Utrzeć masło z cukrem, dodawać po 1 żółtku, nie przerywając ucierania. Następnie dodawać po łyżce ryż. Ubić pianę z lekko posolonych białek i delikatnie wymieszać z masą. Dodać rodzynki i migdały. Przełożyć do natłuszczonej masłem szklanej formy. Zapiekać ok. 30 minut. Podawać ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation