SKŁADNIKI

  • Obrana cebula,
  • 50 g boczku,
  • 200 g czerstwego,
  • pszennego chleba,
  • por,
  • 1 l bulionu mięsnego,
  • 1/4 łyżeczki majeranku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany.

PRZYGOTOWANIE

Cebulę i boczek pokroić w kosteczkę. Boczek usmażyć na chrupko, cebulę, zrumienić. Chleb pokroić na cienkie kromki i opiec w tosterze na jasnozłoty kolor. Por oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, umyć i podgotować w bulionie. Przyprawić majerankiem i gałką muszkatołową. Chleb ułożyć w miseczkach lub głębokich talerzach, posypać cebulą z boczkiem, zalać bulionem. Każdą porcję polać łyżką gęstej śmietany i podawać

One Thought on “Zupa chlebowa z Bawarii

  1. smakosz on 19 maja 2013 at 20:32 said:

    Całkiem to smaczne wyszło, zastanawiam się czym ten boczek zastąpić … byłaby trochę zdrowsza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation