SKŁADNIKI

  • 125 g selera,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • 1/8 l białego wina,
  • 3/4 l soku pomidorowego,
  • liść laurowy,
  • łyżeczka bulionu mięsnego,
  • 100 g białej części pora,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki.

PRZYGOTOWANIE

Seler obrać i pokroić w bardzo cienkie paseczki („na zapałkę”). Czosnek pokroić w kosteczkę. Oba warzywa zeszklić na maśle. Dodać mąkę, wymieszać. Wlać wino i sok pomidorowy, dodać liść laurowy oraz bulion i ok. 10 min gotować. Por obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki i dodać do zupy na minutę przed końcem gotowania. Zupę doprawić solą i pieprzem. Wyjąć liść laurowy i dodać pietruszkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation