SKŁADNIKI

  • 75 dag ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • 10 dag szynki gotowanej lub cienkiej kiełbasy,
  • 10 dag suszonych śliwek,
  • 1/2 bulionu z kostki,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 4 łyżki śmietany,
  • łyżka posiekanej natki,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka.

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Szynkę pokroić w kostkę, śliwki w ćwiartki. Olej rozgrzać, włożyć śliwki i szynkę, przesmażyć, zdjąć. Na ten sam tłuszcz włożyć ziemniaki i cebulę, zalać bulionem i gotować 15 minut. Fasolę osączyć na sicie i przelać zimną wodą. Do rondla z ziemniakami dodać fasolę i szynkę ze śliwkami, wymieszać. Zupę przyprawić solą, pieprzem i papryką, dodać śmietanę, podgrzać, posypać natką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation